INTERVIU INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”: Dacă nu cade Guvernul, fiecare zi fără moțiune de cenzură crește frustrarea anti-Iohannis

Publicat: 02/06/2019, 17:02
Actualizat: 08/01/2020, 22:17

Ion Cristoiu a explicat că tinerii care au ieșit masiv duminică la vot au făcut-o pentru că vor să se schimbe ceva. „Starea de spirit a acestui electorat care și-a impus prin această prezență uriașă votul, este de o uriașă frustrare ușor de transformat în revoltă anti-Iohannis, dacă ei nu dau jos acest guvern”, a susținut jurnalistul.

În acest context, Ion Cristoiu s-a referit la eșecul înregistrat de Opoziție în obținerea șefiei Camerei Deputaților și a spus că vinovată de acest rateu este „feblețea lui Klaus Iohannis”, liberala Raluca Turcan, deoarece a refuzat să mai aștepte o săptămână și să poarte negocieri. „Și avem în acest moment o situație cumplită pentru Klaus Iohannis, nu atât PNL, el trebuie să rezolve căderea guvernului”, a subliniat jurnalistul.

Ion Cristoiu a remarcat și zbaterile postelectorale ale președintelui Iohannis de a obloji electoratul căruia i s-a spus că votul său contează și va aduce schimbarea. „Fiecare zi pe care o amână cu moțiunea de cenzură crește frustrarea, deoarece concluzia va fi că votul tău nu contează, pentru că votul lor nu a schimbat nimic. Ce a schimbat? Dragnea oricum se ducea la pușcărie și fără votul lor”, a spus jurnalistul.

Ion Cristoiu a mai spus că solicitarea lui Iohannis privind demiterea ministrului de Interne, Carman Dan, după neregulile la vot din diaspora este aberantă. În opinia sa, scrutinul a fost bine organizat în străinătate și a susținut că trebuie luată o măsură odată pentru totdeauna pentru a se pune capăt cozilor la vot în diaspora. „Trebuie luată o măsură, altfel se va repeta și la prezidențiale aceeași piesă de teatru, adică și dacă vor face 20.000 de secții în Italia tot va fi aglomerație pentru că eu nu am de unde să știu dacă au fost la toate secțiile”, a susținut jurnalistul.

Despre condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive, Ion Cristoiu a spus că este o sentință de nedreaptă despre care premierul Viorica Dăncilă ar fi știut de acum 2-3 săptămâni, remarcând totodată lipsa de solidaritate a partidului cu fostul lider.

În opinia sa, Viorica Dăncilă ar face jocurile unor servicii secrete. „Probabil că ea deja s-a pregătit în așa numitul zvon că ea s-a rupt și nu mai ascultă și că e supărată, s-a lucrat asupra ei cunoscându-i-se profilul, știți că sunt băieți deștepți, știu profilul, sistemul, cine a recrutat-o. Unii spun că SIE, eu cred că SIE, și nu SRI sau cei de la Bruxelles”, a susținut jurnalistul.

Ion Cristoiu a criticat deciziile Vioricăi Dăncilă, ca președinte interimar al PSD, de a-i înlătura pe oamenii lui Dragnea din prima linie a partidului, arătând că nu din cauza lor au pierdut alegerile social-democrații.

„Doamna premier e un fel de Hrușciov. L-au dat jos pe Stalin, dar nu au mers până la capăt, au făcut un fel de hrușciovism, adică a scos oamenii lui Dragnea, o prostie că nu din cauza asta au pierdut și au început să vină…Dar nu de asta au pierdut ei, trebuiau să facă o analiză, au pierdut din 1001 de motive și din faptul că au dat pomeni și au fost disprețuitori. Și din faptul că au dat pomeni studenților și studenții i-au înmormântat”, a explicat jurnalistul.

VIDEO – INTERVIU „Gândurile lui Cristoiu”, partea a II-a:

Redăm interviul integral:

Monica Mihai: Bun găsit la o nouă ediție a emisiunii Gândurile lui Cristoiu alături de mine jurnalistul Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.

Monica Mihai: Avem prima săptămână de după alegerile de la europarlamentare și votul pentru referendum. Iată subiectele cele mai importante ale săptămânii, îl avem pe președintele Iohannis care le-a promis românilor că după votul de pe 26 mai vor fi anumite schimbări, care sunt promisiunile președintelui le vom discuta în emisiune. Avem PSD care în această săptămână și-a pierdut liderul, pesediștii s-au regrupat în jurul Vioricăi Dăncilă, trebuie să dezbatem și acest subiect. USR, cel mai important sau cel mai mare câștigător al acestor alegeri și avem subiectul referendumului și ce a făcut Iohannis cu rezultatele acestui referendum. Avem bineînțeles editorialul săptămânii și top 5 politicieni ai săptămânii. Haideți să începem cu primul subiect și anume Klaus Iohannis care a promis românilor că va face anumite schimbări după ce va vedea votul acestora de pe data de 26 mai de altfel avem și declarațiile președintelui, să vedem ce a spus acesta cu privire la votul din 26 mai.

Klaus Iohannis, 25 aprilie: Și mie să nu îmi spuneți că acest vot nu contează! El este consultativ, dar contează! Contează votul țării și se va ține cont de rezultatul acestui vot! Dacă românii vor veni la vot și vor spune că nu sunt de acord cu PSD, atunci noi avem un mandat să acționăm. Imediat, a doua zi!

Monica Mihai: Acestea au fost vorbele președintelui Iohannis imediat, a doua zi, suntem la o săptămână după acest imediat a doua zi.

Domnul Klaus Iohannis are o foarte mare problemă, dintre toți președinții României, este nesuferit.

Ion Cristoiu: Foarte bine că ați reluat pentru că este impropriu spus că a promis, a promite e așa ceva, are o nuanță de îndoială în domnul Klaus Iohannis și apoi și liderii PNL, liderul de factor Rareș Bogdan și liderul oficial care este domnul Ludovic Orban, nu au promis, adică nu au spus dacă veți veni la vot și dacă PSD pierde atunci noi o să demarăm niște acțiuni. Deci domnul Klaus Iohannis a zis dacă veniți la vot, au venit, a doua zi se schimbă guvernul, adică cade acest guvern.

Monica Mihai: Și guvernul totuși există…

Ion Cristoiu: E foarte important, domnul Klaus Iohannis are o foarte mare problemă, dintre toți președinții României, este nesuferit.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că un ton, la nici unul dintre președinții României și știu, nici la Iliescu, nici măcar la Traian Băsescu, nu am întâlnit tonul acesta arogant, el are un ton nesuferit, adică dacă ați observat și aici și ieri nu are… impresia, cel puțin a mea, este de om arogant care mă pune la punct, este sentențios e tăios, o să discutăm asta. Asta a fost enorma greșeală a PSD că nu și-au îndreptat atacurile în timp ce el i-a călcat în picioare. Deci eu nu cred că îl va ajuta cel puțin ca să vă supăr, în raport cu Dan Barna care este mult mai uman și principalul lui concurent de la dreapta, el are aceste, cum să spun… o tonalitate care e greșită pentru că lasă impresia unui arogant, a unui ciocoi. Sigur că acum și cu atât se va adânci această imagine cu cât PSD este în derută și atunci imaginea lui era bună, acest om față de Dragnea care era considerat un fel de…

Monica Mihai: Dar atâta timp cât Dragnea nu mai este în peisaj?

Ion Cristoiu: Corect, adică din acest punct de vedere. Și atunci ajungem la cea mai mare problemă a acestei săptămâni și a lui Klaus Iohanns mai ales. Scorul, rezultatul votului este mult mai simplu de explicat, dar nu l-a explicat nimeni. Noi trebuie să raportăm acest vot nu la europarlamentarele din 2014, este o mare greșeală, ci la parlamentarele din 2016, deoarece atât Klaus Iohannis cât și PNL au făcut din, am discutat aici de atâtea ori, din aceste europarlamentare un fel de parlamentare. „Veniți la vot”, normal, și oamenii s-au dus la vot și tinerii în ideea că după ce se duc ei la vot se întâmplă ceva pe scena politică.

Monica Mihai: Așa cum a promis președintele sau a afirmat că va schimba Guvernul.

Ion Cristoiu: Nu așa cum a promis, a proclamat, hai să folosim acest verb.

Monica Mihai: De altfel și alți lideri din PNL au făcut același lucru.

Ion Cristoiu: Da, și să vedem în 2016 prezența a fost cred că de 39% sau 40% sau așa.

Rezultatul votului obținut de PSD în 2016 a fost fals, a fost înșelător. Asta a însemnat un lucru foarte grav pentru PSD și anume că ei de fapt au guvernat minoritar, paradoxal.

Monica Mihai: Cam 39% dacă nu mă înșel.

Ion Cristoiu: Bun, scorul uriaș obținut de PSD a fost rezultatul faptului că o mare parte a electoratului, uite că deja avem 10% că vedem, a stat acasă, este vorba de electoratul de dreapta și mai ales tinerii. A stat acasă și pentru că fusese guvernarea Cioloș fusese o catastrofă și nu au mai ieșit la vot. Deci rezultatul votului obținut de PSD a fost fals, a fost înșelător. Dacă prezența era de 60% și ei obțineau scorul ăsta atunci ei aveau de unde pierde, în momentul în care și în plus susținerea, deci ei nu au beneficiat de o susținere pozitivă în sensul că s-au dus 60% și 50% au votat pentru ei. Nu, ei au beneficiat de absența celorlalți care asta nu înseamnă că nu-i urau. Deci absența a unei mari părți a electoratului și atunci a venit numai electoratul lor și atunci au câștigat. Asta a însemnat un lucru foarte grav pentru PSD și anume că ei de fapt au guvernat minoritar, paradoxal.

Monica Mihai: Nu au reprezentat o categorie importantă din populație.

Ion Cristoiu: Da, ei nu au avut un capital politic uriaș pe care apoi consumându-l, ei au avut un capital politic mic. Normal era ca, luând în calcul acest lucru, ca imediat după decembrie 2016 să încerce să cucerească celălalt electorat, mult mai mare decât cel care …

Monica Mihai: Dar au încercat prin diverse măsuri pe care PSD le-a dat.

Ion Cristoiu: Nu, ei nu au încercat, au încercat dar tot ciocoiește, adică hai să le dăm la ăia niște pomeni, hai să le dăm…

Monica Mihai: Și s-a văzut că după „alegeri” au cerut acele pomeni înapoi.

Ion Cristoiu: Da, mă refer la celălalt electorat care a stat acasă, electoratul care a stat acasă nu avea nevoie de pomeni că e un electorat constant și acum care e cât de cât?

Monica Mihai: Cu un venit peste medie.

Ion Cristoiu: Acum s-a întâmplat un lucru. Unu, nu au ieșit un milion și ceva nici din ăia de atunci, atenție, să nu-ți iasă un milion și ceva din cei care te-au votat acum doi ani este un lucru catastrofal ca cifră și în plus au ieșit cei 10% mai mult decât atunci.

Monica Mihai: Pentru dreapta.

Avem de-a face cu un tur al doilea al alegerilor parlamentare din 2016

Ion Cristoiu: Da, deci rezultatul e previzibil. Ei au ieșit la vot acum deoarece după decembrie 2016 ei au fost frustrați.

Monica Mihai: Am și văzut acest lucru prin nenumăratele proteste.

Ion Cristoiu: Da, ei au fost frustrați, nu au fost mulțumiți de rezultat și și-au dat seama că rezultatul votului este faptul că ei nu se prezintă. Și atunci s-a așteptat un moment de examen nu mă refer doar la demonstrații, un moment în care ei pot ieși să voteze și să-i dea jos. Deci noi de fapt avem de a face cu un turul al doilea, uite că am spus o chestie genială, al alegerilor din 2016. Dacă alegerile ar fi fost cu două tururi sigur …

Monica Mihai: Acesta era rezultatul.

Ion Cristoiu: Corect, ăsta ar fi fost, pentru că așa se întâmplă și la prezidențiale pentru că în primul tur ăia nu sunt dezmeticiți, în al doilea se creează un anti-pesedism și ies la vot. Deci a fost un al doilea tur. Acesta este semnalul principal, la faptul că s-a adăugat și Klaus Iohannis și eliberarea și și-au dat seama de asta prin aducerea lui Rareș Bogdan au schimbat strategia și au transformat, uite, în al doilea tur. Și o spun ca text noi am avut de a face cu un al doilea tur al parlamentarelor din 2016. În sfârșit ăia care trebuiau să iasă atunci, că dacă ieșeau atunci nu era scorul ăsta în PSD, au ieșit. Ei când au ieșit acum la vot nu au ieșit că îl iubesc pe Klaus Iohannis, au ieșit ca să schimbe ceva.

Monica Mihai: Adică s-a schimbat miza de la europarlamentare cum ați spus și dumneavoastră, s-au transformat în alegeri parlamentare

Ion Cristoiu: Da, în consecință starea de spirit a acestui electorat care și-a impus prin această prezență uriașă votul, este de o uriașă frustrare ușor de transformat în revoltă anti-Iohannis dacă ei nu dau jos acest guvern.

Monica Mihai: De ce ezită Iohannis să schimbe guvernul sau cum ar putea să facă acest lucru?

Principala vinovată de pierderea președinției Camerei Deputaților este Raluca Turcan, feblețea lui Klaus Iohannis

Ion Cristoiu: La asta s-a adăugat în această săptămână o catastrofă, anume urmare a nesăbuinței Ralucăi Turcan, pentru că ea s-a grăbit, ei au acceptat ca președinția Camerei să se voteze imediat. Și nu au avut timp de…

Monica Mihai: De negocieri cum ar fi.

Ion Cristoiu: Da, i s-a spus și neavând timp acest electorat a fost lovit și mai tare deoarece nici măcar președinția Camerei, deci dacă se obținea președinția Camerei…

Monica Mihai: Deja era un pas.

Ion Cristoiu: Da, era deci am obținut ceva, ei nu au obținut nimic, ba dimpotrivă impactul acestui vot cu președinția Camerei a fost aproape trei sferturi din impactul pe care l-ar fi avut dacă PSD ar fi avut 35%, impactul moral, psihologic. Impactul psihologic a fost acesta, gândiți-vă cum spuneam eu cum ne-a trecut glonțul pe lângă ureche dacă PSD obținea 35%, sau peste 30%. Adică nemulțumirea, frustrarea era și mai mare.

Monica Mihai: Și asta se transpunea în alegerile prezidențiale.

Ion Cristoiu: Nu, nu se transpunea acum că până la prezidențiale în scandaluri, în revolte, în mișcări de stradă mi-e limpede. Dar dincoace avem de a face cu un eșec atât de mare, eșecul este pe fondul așteptării, oamenii s-au dus la vot, au zis ne-am dus la vot gata, corect, hai să vedem ce se schimbă. Și au început de luni dimineața să aștepte, era greșit de luni dimineața, au început să aștepte că electoratul nu ascultă de rațiune, el ascultă de emoție. Și deodată vine găleata cu apă rece în cap, nici măcar președinția Camerei Deputaților care deja li se oferise, deci nu se punea problema.

Monica Mihai: De ce nu au așteptat cei de la PNL să-și negocieze astfel încât să după votul românilor?

Ion Cristoiu: Pentru că principala vinovată este Raluca Turcan care cum l-a arestat pe domnul Liviu Dragnea s-a dus direct acolo la Camera Deputaților, a adus și o sticlă de șampanie și gata! Și dacă se mai aștepta, colegii ei au spus hai să mai așteptăm încă nu știu…

Monica Mihai: Dar aceasta a obținut 100 de voturi dacă nu mă înșel, dintr-un calcul simplu dacă s-ar fi urnit Partidul Mișcarea Populară, PNL, USR erau peste 100 de voturi.

Ion Cristoiu: Păi stați un pic că pentru asta trebuie să negociezi întâi, ea nici măcar nu a negociat, ea i-a sunat pe ceilalți lideri de partid și a zis că vreau să candidez.

Monica Mihai: Și nu a existat cineva în PNL care să-i explice că nu așa trebuie să se întâmple lucrurile.

Ion Cristoiu: Păi nu a existat pentru că e feblețea domnului Klaus Iohannis și în PNL când vorbește Raluca Turcan, vorbește Klaus Iohannis în variantă feminină. Este limpede, ei știu, de aceea și ei au boicotat-o acum, adică ei acolo nu au curaj e feblețea domnului Klaus Iohannis, când aud numele de Klaus Iohannis ei se ridică în picioare și se închină și atunci trebuia neapărat să o oprească. A fost inițial propunerea să se amâne o săptămână, adică se discute, să vedem.

Monica Mihai: Să se facă negocierile de rigoare.

Ion Cristoiu: Și avem în acest moment o situație cumplită pentru Klaus Iohannis, nu atât PNL, el trebuie să rezolve căderea guvernului.

Monica Mihai: Înțeleg că Partidul Național Liberal a început negocieri de culise deja pentru o moțiune de cenzură.

Ion Cristoiu: Nu înțelegeți că electoratul ăla nu a ieșit pentru negocieri de culise, electoratul care a ieșit are nevoie de propoziții simple.

Monica Mihai: A căzut guvernul.

Ion Cristoiu: Da, cei care au ieșit la vot nu au nevoie de raționament, am văzut presa lor să vedem, că nu ne grăbim.

Monica Mihai: Să facem o presupunere, să presupunem că săptămâna viitoare PNL declanșează moțiunea de cenzură, se respectă pașii procedurali, se răstoarnă guvernul. Îl va pune Klaus Iohannis premier pe Rareș Bogdan?

Ion Cristoiu: Da, pe Rareș Bogdan îl va pune, dacă va fi așa, dar părerea mea este că fiecare zi care trece, PSD sigur face el o reform[, dar își mai revine din pumni, dar nu se va rezolva nimic. Și atunci Klaus Iohannis încearcă tot felul de pansamente, a venit și a zis să plece ăia doi, de la plecarea imediat a întregului guvern a ajuns la plecarea lui Carmen Dan și a lui Theodor Meleșcanu, absolut incorect. În cazul lui Carmen Dan faptul că nu a organizat corect, chiar și la Meleșcanu, adică ei sunt aberanți. Trebuie să-i sancționăm pe cei doi că ce, că s-a fraudat la Referendum, păi s-a fraudat în sensul că au câștigat ei. După părerea mea s-a fraudat invers.

Monica Mihai: Bine împotriva lui Meleșcanu existau niște acuzații clare legate de diaspora.

Ion Cristoiu: Ați fost la vot?

Monica Mihai: Am fost.

Ion Cristoiu: Știți cine e tanti cu tableta?

Monica Mihai: Da, cea care scana buletinele.

Ion Cristoiu: Știți cui aparține?

Monica Mihai: STS-ului.

Cererea ca să plece Carmen Dan e aberantă, votul a fost bine organizat

Ion Cristoiu: Da, sunt 18.000 și îmi aparține mie? Vreți să spuneți că STS-ul este o instituție democrată, nu. Aia avea misiune, toți cu care am stat de vorbă, nu știu dacă și dumneavoastră, mie mi s-a întâmplat că aia avea misiunea să descurajeze. În primul rând că te întreba dacă amândouă, de ce amândouă. După asta striga lui ălalaltu era clar. Când spui STS și SPP spui mai rău decât SRI, măcar ăla e sub control democratic. Bun, am dat un exemplu, am dat și un exemplu de faptul cât de nervoși sunt ăia de la PSD că trebuiau să pună acest punct de vedere , că se va repeta, dar oricum cererea ca să plece Carmen Dan e aberantă, a fost bine organizat. În străinătate, mă rog e treaba domnului Meleșcanu, trebuie să se justifice și acolo este foarte complicat, dacă vă veți uita pe situl MAE veți vedea că și acolo trei sferturi sunt în afara ambasadelor, orice secție în afara ambasadelor ne costă de ne rupe.

Monica Mihai: Da, dar asta nu era o surpriză, se știa, adică se putea prevede un buget special pentru acest lucru.

Ion Cristoiu: Dar nici ei nu au știut pentru că acest vot a întârziat în străinătate din două motive: 1. a fost într-adevăr Referendumul, care a complicat și 2. încă o dată nu știu cât este imagine ca în 2014 și realitate pentru că deocamdată două-trei capitale.

Monica Mihai: Dar de ce nu a alocat statul mai mulți bani pentru aceste secții de votare din străinătate, adică nu putea să se întâmple treaba asta înainte să înceapă votul?

Ion Cristoiu: Păi în Italia sunt 400 de secții ce să mai facă din punctul ăsta, părerea mea…

Monica Mihai: Dar uitați un caz concret în Barcelona exista o singură secție de votare și se știe că în Barcelona există o comunitate foarte mare de români.

Ion Cristoiu: Dar data trecută nu au fost, din punctul ăsta de vedere noi trebuie să ne gândim la o măsură care să rezolve pentru totdeauna. Adică nu știu votul prin corespondență, mă rog sigur e normal ei sunt mulți, dar e singura țară în care cei din străinătate votează, acolo nu aici. Bun, dar trebuie luată o măsură, altfel se va repeta și la prezidențiale aceeași piesă de teatru, adică și dacă vor face 20.000 de secții în Italia tot va fi aglomerație pentru că eu nu am de unde să știu dacă au fost la toate secțiile, eu asta spun. La București, la Arhitectură dacă te duceai duminică dimineață era o coadă de două ore, eu m-am dus la Amzei și nu era de două ore.

Monica Mihai: Deci diferă de la secție la secție.

Ion Cristoiu: Eu am spus să facem o analiză, adică să lăsăm emoția și să face o analiză, adică în ce măsură ăia de la Barcelona, au fost într-adevăr aglomerație, dar poate într-o altă localitate nu era nimeni.

Monica Mihai: Să se echilibreze puțin.

Ion Cristoiu: Se poate rezolva numai printr-o lege care să rezolve ori vot prin corespondență, ori vot electronic pentru că data trecută atunci când a câștigat PSD în decembrie nu au fost, au fost mai puțini. Și acum avem asta, și ca să vedeți prostia lui Klaus Iohannis, acum a venit cu Referendumul.

Monica Mihai: Ajungem și la subiectul Referendumului.

Ion Cristoiu: Toate sunt zbateri ale lui de a obloji, nu, de a droga acest electorat care vrea totuși și care nu se va lăsa, dacă nu cade guvernul acesta într-o săptămână a doua oară ăștia nu mai vin la vot, pentru că ei au venit la vot convinși de o mașinărie și pe Facebook că votul tău contează, păi nu contează. Așa li s-a spus. Contează votul lor?

Monica Mihai: Rămâne să vedem dacă se ține președintele de promisiune.

Ion Cristoiu: Eu spun că dacă nu cade fiecare zi pe care o amână cu moțiunea de cenzură crește frustrarea, pentru că concluzia va fi că votul tău nu contează, pentru că votul lor nu a schimbat nimic. Ce a schimbat? Dragnea oricum se ducea la pușcărie și fără votul lor.

Monica Mihai: Vorbim de fostul președinte al Partidului Social Democrat în această săptămână PSD a trecut printr-o criză am putea spune, președintele partidului, Liviu Dragnea, a fost condamnat la închisoare, de luni acesta se află în închisoarea de la Rahova, Partidul Social Democrat a fost nevoit să se regrupeze în jurul premierului Viorica Dăncilă care deține funcția de președinte executiv, aceasta a devenit președinte interimar al partidului, președinte executiv a devenit Paul Stănescu, cum vedeți această schimbare de forțe?

Ion Cristoiu: Primul lucru care m-a surprins pe mine și văd că nimeni nu a avut curajul să comenteze este următorul lucru: de regulă, liderii PSD când li se întâmpla unuia de-al lor să fie condamnat mai chițăiau cât de cât, mai țineți minte, adică ieșeau și ziceau, mi se pare că, nu contest, dar mie mi se pare nedreaptă.

Monica Mihai: În schimb de data asta…

Ion Cristoiu: Ați observat ceva e în neregulă.

În cazul lui Liviu Dragnea, este o sentință nedreaptă. Toți ceilalți au fost achitați

Monica Mihai: Mie mi-a dat impresia după acea ședință a Comitetului Executiv de marți noaptea dacă nu mă înșel, mi-a dat impresia că cumva Partidul Social Democrat s-a simțit eliberat de plecarea lui Liviu Dragnea.

Ion Cristoiu: Păi stați puțin că Liviu Dragnea nu a plecat, a fost condamnat, e o nuanță. Eu am spus că e prima bizarerie da, după părerea mea, sigur că nu o să fiți de acord că sunteți cu justiția română este o sentință nedreaptă.

Monica Mihai: De ce este nedreaptă?

Ion Cristoiu: Nedreaptă pentru că toți ceilalți au fost achitați, adică el a instigat la ce? Pe cine instiga dacă până și soția lui, pentru că hai să fim serioși prin soția lui s-a făcut, că ea era șefă.

Monica Mihai: Adică spuneți că el era mai mult vizat pentru că era un lider politic incomod?

Ion Cristoiu: Păi eu am spus situația procesului. Soția lui fostă era șefă, în calitatea aia le-a chemat pe alea, ea este principala vinovată, nu el. Ea le-a chemat, pentru că eu dacă vă chem acum pe dumneavoastră să vă duceți și să dați uneia cu poșeta în cap înseamnă că sunteți vinovată și dumneavoastră, că sunteți totuși un om matur, și ea era matură. Normal era să fie condamnată și ea și toți și alea două care au acceptat, dacă e vorba de un proces corect.

Monica Mihai: Spuneți că a existat o discriminare.

Ion Cristoiu: Păi da, primul lucru suspect este ăsta, acolo s-a produs într-adevăr o neregulă, unii spun că a fost de contravenție, hai să spunem că a fost penal, corect, dar în această încălcare a legii avem două tanti care au acceptat, iertați-mă, le-a dus cineva cu forța, le-a legat, nu, ele au acceptat să lucreze acolo. De ce nu s-au dus atunci, când le-au chemat, dacă dumneavoastră vă spune șefa dumneavoastră du-te și dă o știre falsă, dumneavoastră spuneți domne nu o dau, nu o dau că nu e bine. Păi ele au fost chemate la o chestie ilegală , era o găinărie clasică la toate partidele la județene, aveau nevoie de cineva să lucreze la partid acolo, le-a zis în loc să vă duceți la Protecția Copilului veniți la noi, bun, ele s-au dus?

Monica Mihai: S-au dus.

Ion Cristoiu: A zis, a smiorcăit vreuna eu sunt un om liber nu vreau să mă duc, nu.

Monica Mihai: Bine, dacă au existat sau nu constrângeri presupun că asta au aflat judecătorii.

Ion Cristoiu: Care constrângeri domnișoară, ce au făcut, le-a violat cineva, în România ce constrângere poate să fie, nu poate fi nimeni constrâns.

Monica Mihai: Există presiuni de tipul nu faci ceea ce spun îți pierzi job-ul.

Ion Cristoiu: Adică eu spun că dacă nu încalci legea îți pierzi jobul, de unde știau că își pierdeau jobul că le dădea în judecată. Hai să educăm poporul ăsta să nu vină și să pună pe seama presiunilor, că dacă fiecare ar respecta legea indiferent de ce îi spune șeful, bărbatul, soția sau cumătrul atunci am schimba. La noi, stați puțin că m-ați enervat, nu domnule, stați puțin dar ele săracele, ce presiuni? Toți jurnaliștii tâmpiți din România vin mie și îmi motivează după ce au dat știri false, m-a pus mogulul, păi de ce nu ai plecat? Le trimitea cineva în Siberia, le omora cineva, nu, își pierdeau jobul și își câștigau un alt job. Bun, cealaltă soția lui, ea este principala vinovată.

Monica Mihai: Și ea a fost achitată.

Ion Cristoiu: Și atunci care e corect. Adică numai el a fost condamnat, el a instigat la ceva care nu s-a petrecut pentru că ceilalți au fost achitați , nici măcar cu suspendare. Eu spun în felul următor că spre deosebire de alte situații toți din PSD știu că a fost o nedreptate…

Monica Mihai: Dar nu a spus nimeni nimic.

Ion Cristoiu: Asta este ciudățenia, adică mie mi se pare foarte ciudat, nu în sensul că ei abia așteptau, adică atât de dură, atât de bruscă a fost…

Monica Mihai: Atât de bruscă delimitarea asta a membrilor PSD de Liviu Dragnea.

Ion Cristoiu: Nu de Liviu Dragnea, atât de a întregii societăți românești, adică toată societatea românească, zice exact ca la procesul lui Ceaușescu nu vreau să, dacă stați de vorbă așa cu ei între patru ochi, domne e ceva în neregulă, dar nu au curaj, probabil că peste o lună, două o să spună dar asta e ciudat la ei.

Regruparea din PSD este o prostie fără margini. Acest PSD se duce către 15%

Monica Mihai: Cum vi se pare această regrupare din PSD și-au dat seama că sunt într-un moment de cumpănă, de criză?

Ion Cristoiu: Este o prostie fără margini, acest PSD se duce către 15%

Monica Mihai: E important de spus că PSD la alegerile europarlamentare a obținut din datele prezentate până acum BEC doar cu 13.000 de voturi mai mult decât USR-PLUS, ceea ce nu s-a mai întâmplat în istoria sa.

Ion Cristoiu: Deci în această săptămână la PSD nu a avut loc nicio analiză, un PSD-ist întâlnit de mine la Academia Română, e un cititor tânăr, nu știam.

Monica Mihai: Sunt și excepții în Partidul Social Democrat.

Ion Cristoiu: Vă înșelați, sunt foarte mulți fani pesediști care nu au mers la alegeri deoarece domnul Dragnea era un pâs-pâșist, hai să fim serioși și sunt tineri și foarte mulți intelectuali mulți pesediști înrăiți care îi urăsc pe ăia de la neamț, e treaba lor. Și el mi-a spus următoarea chestiune, nu știam că e pesedist, citea la vreo două scaune mai încolo de mine și mi-a zis „parcă am fi pe vremea lui Hrușciov”, adică doamna premier e un fel de Hrușciov, l-au dat jos pe Stalin, dar nu au mers până la capăt, au făcut un fel de hrușciovism, adică a scos oamenii lui Dragnea, o prostie că nu din cauza asta au pierdut și au început să vină, îmi pare rău…

Monica Mihai: Cei care au plecat, cum ar fi Gabriela Firea.

Ion Cristoiu: Dar nu de asta au pierdut ei, trebuiau să facă o analiză, au pierdut din 1001 de motive și din faptul că au dat pomeni și au fost disprețuitori. Și din faptul că au dat pomeni studenților și studenții i-au înmormântat și din faptul că de la un an și ceva știu eu, parcă sunt Stelian Popescu, predic în pustiu spunând legați-vă de Iohannis, nu, mai țineți minte de abia în ultimul timp, adică nimic. Toate încălcările democrației de către Iohannis, acum povestea cu referendumul, ei nu au avut reacție. Partidul Social Democrat singurul care trebuia să fie tot timpul țintit era președintele, că era mai puternic decât ei.

Viorica Dăncilă, după părerea mea, a știut de acum două-trei săptămâni sentința în cazul lui Liviu Dragnea

Monica Mihai: Cum vi s-a părut discursul Vioricăi Dăncilă după finalul Comitetului Executiv?

Ion Cristoiu: Viorica Dăncilă, după părerea mea, a știut de acum două-trei săptămâni sentința, probabil că ea deja s-a pregătit în așa numitul zvon că ea s-a rupt și nu mai ascultă și că e supărată, s-a lucrat asupra ei cunoscându-i-se profilul, știți că sunt băieți deștepți, știu profilul, sistemul cine a recrutat-o, unii spun că SIE, eu cred că SIE și nu SRI sau cei de la Bruxelles. Oricum s-a întâmplat în felul următor doamna premier are un sindrom, care sindrom este sindromul complexului.

Monica Mihai: Inferiorității?

Ion Cristoiu: Da, și probabil că ați văzut și în filme, i s-a făcut profilul și au spus băi ce vrea doamna asta, păi vrea să-i spunem că e frumoasă. Vin niște tipi și îi spun sunteți cea mai frumoasă, mai ales de când nu mai aveți cârnații ăia în păr, vai ce frumoasă sunteți, am văzut și unii din presă, dar spun în sensul cum te lucrează, ca să ne lămurim. Paranteză, m-am lămurit odată pentru totdeauna când am citit în cartea despre Caraman, cum recruta Caraman pe ăia de la NATO. Că era o recrutare, le cunoștea slăbiciunile, una din slăbiciunile unuia dintre ei, atenție să nu vă recruteze, era lucrător la NATO înăuntru și făcea gem de piersici. Și Caraman, apropo de doamna, prima dată să vezi ce slăbiciuni are și au studiat și Caraman care lucra sub acoperire și el vindea alea în interior la NATO și într-o zi când era acolo într-o cafenea s-a prezentat un domn Caraman care se prezenta Ionescu, Popescu „vai de mine am mâncat gemul ăla de piersici, sunt interesat, sunt un om de afaceri și vreau să vă cumpăr tot gemul pe care îl aveți” și l-a topit pe ăla. O să dea cei de la Evenimentul Istoric una dintre cele mai mari lovituri date de noi pe vremea lui Ceaușescu a fost când am infiltrat pe cineva, am recrutat pe cineva de la Shin Bet (n.r. serviciulisraelian de securitate internă) Știți cum? Generalul ăla avea o slăbiciune pentru câini, avea un câine ieșit din comun, nu știu ce era caucazian, oricum rasă rară și el suferea de un sindrom, nu avea cu cine vorbi despre câinele ăla, care era deosebit. Ăștia au studiat și s-a pregătit unul al nostru, a plimbat și el un cățel prin parc, vă imaginați și în timp ce se plimba și ăla „vai de mine, dar câinele ăsta ce-mi place și ce este, nu știu japonez, înseamnă că latră…” și în felul ăsta l-a cucerit.

Monica Mihai: Deci ideea este să-i descopere slăbiciunea, spuneți dumneavoastră că i-au descoperit-o și Vioricăi Dăncilă.

Ion Cristoiu: La slăbiciunea doamnei Dăncilă părerea mea asta a fost că era tocată de toată presa că nu vorbește bine, că arată ca dracu, dar mult mai important era sindromul „omului lui Dragnea”.

Monica Mihai: De care a scăpat sau a încercat să scape.

Ion Cristoiu: În momentul în care s-a dus la Bruxelles, a văzut că sunt stăpâni mai mari decât Dragnea care o mângâie pe ea, e greu să vă explic.

Monica Mihai: Eu înțeleg ce spuneți.

Ion Cristoiu: Ați înțeles, e o chestie bărbat-femeie, deci pentru ea Dragnea era șeful absolut, sunteți de acord, da?

Monica Mihai: Da, așa părea.

Ion Cristoiu: Părea, la început așa a fost „să trăiți, aoleu a venit domnul Dragnea”, când s-a dus la Bruxelles, și Dragnea o mai și bruștuluia, nu se purta frumos cu ea, era un bărbat din ăsta care o „bătea” ca și într-o căsnicie.

Monica Mihai: Un autoritar.

Ion Cristoiu: Așa se întâmplă în orice relație, că sunteți mai tânără, de amor tânăr, nu că el, ascultați-mă că e foarte important omenește, știu că vă spun cei din regie să ziceți altceva, e foarte important dacă vrei să cucerești o tânără te gândești la relația ei cu soțul. Dacă soțul îi spune că e proastă, tu îi spui ești cea mai deșteaptă din lume, așa și dincoace, de aia spun că s-a operat în cazul ei. Am explicat cum a fost.

Continuă în pagina a doua >>>

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Se schimbă totul pentru români. Ce aduce decizia așteptată de decenii
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...